Met veiligheid aan uw zijde.
General Safety Regulation

Met veiligheid aan uw zijde.

Mercedes-Benz Trucks veiligheidsassistentiesystemen.

Veiligheid staat voorop, vooral op de weg. Vanaf 7 juli 2024 gelden vanwege de bijgewerkte General Safety Regulation (GSR, Verordening 2019/2144 (EU)) nieuwe normen voor veiligheidsassistentiesystemen in de hele EU om de algemene veiligheid in het wegverkeer te verhogen.
Het uitgesproken doel van Mercedes-Benz Trucks is om de bestuurders tijdens hun ritten zo goed mogelijk te ondersteunen en te ontlasten.

De nieuwe en verder ontwikkelde veiligheidsassistentiesystemen voldoen niet alleen aan de vanaf 2024 geldende normen, maar overtreffen deze ook deels.

Daarmee markeren ze nog een mijlpaal op de weg naar het rijden zonder ongevallen.

Alle helden op de weg hebben af en toe ook wat hulp nodig. Hiervoor staan de veiligheidsassistentiesystemen van Mercedes-Benz Trucks klaar. Elk van hen is uitgerust met unieke vaardigheden om te ondersteunen in kritieke situaties.

Maak kennis met de functies in actie en duik nu in de cartoonwereld van de Super Safety Sidekicks.
 

De vier voorgestelde veiligheidssystemen komen overeen met een selectie van toekomstige systeemgeneraties, die vanaf de bindende datum van de geactualiseerde GSR-voorschriften modeloverkoepelend beschikbaar zullen zijn.

Een overzicht van alle momenteel beschikbare veiligheidsassistentiesystemen per model vind je hier:

De verder ontwikkelde Active Sideguard Assist van de tweede generatie901, 1, 905 kan de bestuurder bij het wisselen van rijstrook of bij afslagmanoeuvres met beperkt zicht over het gehele snelheidsbereik ondersteunen. Bovendien kan het tweetraps waarschuwingssysteem de bestuurder op mogelijke gevaren wijzen zodat hij/zij door tijdig in te grijpen de ernst van een ongeval tijdens een kritieke verkeerssituatie kan verminderen.

De voordelen op een rij.

 • Bewaking aan bestuurders- en passagierszijde
 • Tweetraps waarschuwingssysteem bij gevaarherkenning (eerst optische informatie, vervolgens optische waarschuwing en waarschuwingssignaal)
 • Gevaarherkenning en waarschuwingsmelding in het gehele snelheidsbereik
 • Actieve remingreep bij het naar rechts afslaan (rechts verkeer) of naar links afslaan (links verkeer) in het snelheidsbereik tot 20 km/u, als er niet wordt gereageerd op visuele en akoestische waarschuwingen

De zesde generatie van de Active Brake Assist901, 902, 903 beschikt over 270°‑fusietechnologie met zes nieuwe sensoren voor een betere detectie van de omgeving. De bewaking van meerdere rijstroken zorgt voor een betere detectie van gevaren. Op deze manier kan Active Brake Assist 6901, 902, 903 nog sneller reageren op kritieke situaties, bijvoorbeeld bij het inrijden op stilstaand of rijdend verkeer – zelfs in typische bochten op de snelweg.

Het systeem herkent ook stilstaande en bewegende mensen en fietsers op de rijbaan, of ze nu oversteken of de andere kant opkomen. Als een mogelijke aanrijding wordt herkend, kan de Active Brake Assist 6901, 902, 903 bij snelheden tot 60 km/h met een geautomatiseerde noodremming reageren.

De voordelen op een rij.

 • 270° omgevingsdetectie door cameratechnologie en extra korteafstandssensoren op de koplampen en opzij
 • Uitgebreide reactie op voetgangers en fietsers tot 60 km/h
 • Uitgebreide reactie- en ongevallenvermijding mogelijk voor rijdende en stilstaande voertuigen in typische bochten op snelwegen
 • Bij hogere snelheden kan de ernst van het ongeval aanzienlijk worden verminderd
 • Drietraps waarschuwingssysteem bij gevaarherkenning: allereerst een optische waarschuwing en waarschuwingssignaal, vervolgens deelremming en ten slotte een geautomatiseerde noodstop
 • Hoge beschikbaarheid bij slecht zicht met behulp van radartechnologie

De Front Guard Assist901 bewaakt de verkeersruimte vóór het voertuig en ondersteunt de bestuurder wanneer het voertuig stilstaat, in wegrijsituaties en op kruispunten. Als het systeem stilstaande of bewegende objecten voor de auto detecteert, zoals mensen, ondersteunt het de bestuurder in rijsituaties tot 15 km/u door gevaren te signaleren via het tweetrapswaarschuwingssysteem.

De voordelen op een rij.

 • Actief in rijsituaties tot 15 km/h
 • Bewakingsgebied dekt de dode hoek voor het voertuig (tot ca. 4 m) over de volledige voertuigbreedte af
 • Tweetraps waarschuwingssysteem bij gevaarherkenning (optische waarschuwing, vervolgens optische waarschuwing en waarschuwingssignaal)
 • Mogelijke vermijding of vermindering van de ernst van een ongeval binnen de systeemgrenzen

Het perfecte samenspel van de verschillende rijassistentiefuncties van de Active Drive Assist 3901, 905, 906 verhoogt niet alleen het rijcomfort, maar draagt ook bij aan een betere verkeersveiligheid op de weg.

De nieuwste generatie, de Active Drive Assist 3901, 905, 906, ondersteunt bestuurders nog beter bij de controle van de vrachtwagen in lengte- en dwarsrichting. Nieuw hierbij is met name de Emergency Steering-functie: Indien de Active Sideguard Assist 2901, 1, 905 een aanrijdingsgevaar meldt bij het wisselen van rijstrook, kan de Active Drive Assist 3901, 905, 906 actief tegensturen en zo het voertuig terug naar het midden van de rijstrook of naar de eigen rijstrook sturen.

Bovendien reageert het systeem actief op uitval van de bestuurder, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen: Het herkent de inactiviteit en brengt het voertuig zo rustig mogelijk tot stilstand.

De voordelen op een rij.

 • Speciaal ontwikkeld voor het rijden op snelwegen
 • Werkt over het gehele snelheidsbereik
 • Automatische afstandsregeling met stop-and-go (wegrijden en stoppen in filesituaties)
 • Automatisch continu centreren van het voertuig in het midden van de rijstrook
 • Kan door een actieve stuuringreep voorkomen dat de rijstrook wordt verlaten
 • Kan het voertuig matig afremmen tot stilstand bij inactiviteit van de bestuurder
 • Kan bij aanrijdingsgevaar tijdens het wisselen van rijstrook het eigen voertuig terugsturen naar de eigen rijstrook
Omhoog