Het bandenlabel
Koop een truck

Het bandenlabel

Informatie over de bandencode.

Sinds mei 2021 geldt ook voor de meeste vrachtwagenbanden1031 een verplichte bandencode. Via dit bandlabel ziet u meteen de belangrijkste informatie over rendement, veiligheid en gebruiksprofiel.

De bovenzijde van het label geeft informatie over de precieze benaming van de band, de bandenmaat, de belastingsindex en de snelheidscategorie.1032

De symbolen daaronder geven informatie over de brandstofefficiëntie, de grip op nat wegdek, de geluidsemissie en de wintergeschiktheid.

Hoe hoger de rolweerstand van de banden, hoe hoger het brandstofverbruik van een vrachtwagen. De brandstofefficiëntieklasse wordt op basis van de gemeten rolweerstand bepaald.1033 De schaal gaat van klasse “A” (beste waarde) tot klasse “E” (slechtste waarde).

Belangrijk om te weten: De daadwerkelijke brandstofbesparing is in grote mate afhankelijk van de eigen rijstijl. Via deze maatstaf kan het verbruik aanzienlijk worden teruggedrongen. Bij het verbruik is bovendien een correct ingestelde bandenspanning niet te verwaarlozen.

Content tyre labeling 04b

De grip van de band op een nat wegdek is een belangrijk veiligheidsaspect: Een goede waarden geeft een korte remweg. Daarom wordt de grip op nat wegdek getest1034 en gedocumenteerd met de klasse “A” (beste waarde) tot “E” (slechtste waarde).

Daarbij geldt altijd: De rijveiligheid hangt hoofdzakelijk af van de eigen rijstijl. Hou ten allen tijde rekening met de nodige remafstand voor een eventueel remmanoeuvre en controleer regelmatig de spanning van de banden.

Content tyre labeling 03b
Omhoog